Świąteczne obżarstwo a kalorie?

Warto wiedzieć jaką kaloryczność mają poszczególne potrawy. Dzięki temu nie będziemy jeść ponad nasze siły, a następnego dnia zamiast czuć się ciężko będziemy czuć się lekko.



Okres Bożego Narodzenia to czas spotkań z rodziną, spędzania razem czasu, ale również czas w którym próbujemy różnych potraw nie koniecznie goszczących w naszym menu codziennie. Te wyjątkowe święta odbywają się raz do roku. Nie należy, więc w tym czasie rezygnować z odmawiania sobie przyjemności i rozkoszować się świątecznymi daniami.


Zupa grzybowa

Niezabielana zupa grzybowa w jednym talerzu, czyli w 250 g posiada średnio ok. 30 kcal. Warto wiedzieć, że jeśli dodamy do niej makaron oraz śmietankę może mieć nawet 300 kcal.

Kalorie pochodzące ze spożycia niezabielanej zupy grzybowej spalimy podczas 3 minutowego biegu z prędkością 10 km/h.

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony to kolejna zupa goszcząca w święta nie mal na każdym polskim stole. Jest ona nisko kaloryczną zupą. Jeden talerz barszczu czerwonego to ok. 30 kcal. Do tej zupy dodajemy zazwyczaj uszka. Cztery małe uszka posiadają niewiele kalorii, bo ok. 72. Barszcz czerwony z uszkami zawiera, więc ok. 100 kcal.

Kalorie ze spożycia barszczu czerwonego spalić można wybierając się na 40 minutowy spacer!

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowe danie w menu świątecznym. Pierogi gotowane posiadają ok. 160 kcal. Warto wiedzieć, że obsmażane mają ponad 2 razy więcej kalorii. Jeśli nie lubimy gotowanych pierogów, a nie chcemy spożywać nadmiernych kalorii możemy zjeść pieczone. Posiadają one jedynie 10 kcal więcej od gotowanych.

Kalorie pochodzące ze spożycia pierogów można spalić w bardzo przyjemny sposób. Wystarczy 40 minut tańca, aby poczuć się lekko i spalić zbędne kalorie.

Karp

100 g gotowanego karpia przygotowanego w galarecie posiada 136 kcal. Smażony w panierce z jajek oraz bułki tartej ma ok. 162 kcal. Karpia można również podać upieczonego i wtedy jego wartość energetyczna w 100 g będzie wynosiła 147 kcal.

Kalorie pochodzące ze spożycia karpia można spalić udając się na basen. Pływając 36 minut spalimy 240 kcal.

Śledzie

Śledzie to również popularne danie na polskich stołach podczas świąt. Marynowane posiadają ok. 104 kcal. 100 g śledzi w oleju są już znacznie bardziej kaloryczną potrawą, ponieważ zawierają ponad 300 kcal.

Kalorie pochodzące ze spożycia porcji śledzi spalimy podczas 40 minutowego mycia naczyń.

Ryba po grecku

Ryba po grecku to również obowiązkowa pozycja w menu podczas świąt. W 100 g posiada ok. 150 kcal. W przypadku, kiedy dodamy do niej olej, a także panierkę z jajka oraz mąki kaloryczność może zostać podwyższona.

W celu spalenia nadmiernych kalorii po spożyciu ryby po grecku wystarczy 18 minut ćwiczeń na steperze.

Kapusta z grochem i grzybowa

3 łyżki kapusty z grzybami to ok. 80 kcal. Bardziej kaloryczna jest ta podawana z grochem, bo zawiera ok. 45 kcal. Warto wiedzieć, że kaloryczność tych potraw może znacznie podnieść zasmażka oraz olej.

Kalorie po spożyciu porcji kapusty z grzybami spalimy bez większego wysiłku fizycznego. Udowodniono, że śpiewając kolędy przez 45 minut spalimy 80 kcal.

Kutia

Kutia to znana od wieków potrawa wigilijna. Zawiera ona pszenicę, miód, mak, mleko, orzechy, bakalie. Jedna porcja kuti może mieć nawet 300 kcal.

Wystarczy 35 minut treningu siłowego, aby pozbyć się nadmiaru kcal.

Makowiec

Makowiec to ciasto, które większość osób kojarzy właśnie z Bożym Narodzeniem. W jednym kawałku posiada ok. 350 kcal.

Kalorie pozostałe po zjedzeniu makowca spalimy podczas godziny tańca.

Kompot z suszu

Kompot z suszu to napój, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Bożego Narodzenia. W 150 ml posiada ok. 200 kcal. Jego kaloryczność zależy głównie od tego czy i w jakiej ilości dodamy do niego substancji słodzącej.

Kalorie pochodzące z wypicia kompotu z suszu można spalić w bardzo przyjemny sposób. Wystarczy godzina pilatesu, aby się ich pozbyć.



Renata Roman
źródło: diagnozujmy.pl