Bliźniacy na diecie wegańskiej i mięsnej


"Na diecie wegańskiej moja koncentracja była znacznie lepsza, nie miałem także popołudniowych spadków energii" – przyznał jeden z bliźniaków po zakończonym eksperymencie.



Ross i Hugo Turner, bliźniacy genetyczni, podjęli się eksperymentu, w którym porównali skutki diety opierającej się na mięsie oraz diety wegańskiej. W ciągu 12 tygodni między styczniem a marcem tego roku Ross był na diecie mięsnej, a Hugo na roślinnej.


Zjadali identyczną liczbę kalorii i obaj ćwiczyli wytrzymałościowo pięć lub sześć razy w tygodniu z trenerem personalnym.


Do eksperymentu zainspirowała ich rosnącą popularność diet wegańskich dla sportowców oraz takie filmy dokumentalne jak „The Game Changers”.



Podczas 12 tygodni bliźniacy byli monitorowani przez naukowców z brytyjskiego King’s College, którzy śledzili takie parametry jak waga, masa mięśniowa, a także poziom cholesterolu. Chcieliśmy pominąć stronniczość i opinię społeczeństwa, a odnieść się do genetyki. W wyniki naszych badań możemy zaangażować naukę, ponieważ jesteśmy bliźniakami i jesteśmy genetycznie identyczni– powiedział Ross Turner, który przestrzegał mięsnej diety. Po eksperymencie cholesterol Rossa pozostał na tym samym, znacznie podwyższonym poziomie 6,5 mmol/l, a u Hugo odnotowano spadek do 4,9 mmol/l, co mieści się w normach.

Hugo stracił 1 kg tłuszczu i zyskał 1,2 kg masy mięśniowej, a Ross zyskał 2,8 kg tłuszczu i 4 kg masy mięśniowej.


W dodatku podczas treningów na siłowni jego poziom energii również był znacznie lepszy. Chodziliśmy na siłownię pięć, sześć razy w tygodniu i nie miałem sesji, podczas której myślałem, że nie dam rady – dodał Hugo. To zupełnie inaczej niż w przypadku Rossa. U mnie było odwrotnie. Byłem bardzo głodny o 10:00 lub 11:00. Miałem też duże skoki energii, a potem nie mogłem się zebrać do niczego. Widziałem, że Hugo był o wiele bardziej sprawny – skomentował Ross.


Wcześniej typowy dzień bliźniaków rozpoczynał się od tosta lub owsianki na śniadanie, kanapki bądź posiłku z warzywami i kurczakiem w roli głównej na lunch oraz makaronie wieczorem. Ross powiedział, że plan posiłków podczas eksperymentu był nieco bardziej zróżnicowany niż jego typowa dieta i niezwykle zrównoważony pod względem makroskładników odżywczych. Dla Hugo zmiana diety była jeszcze bardziej znacząca, ponieważ białko pochodzenia zwierzęcego zostało zamienione na tofu, tempeh i jackfruita. –Często po prostu zjadamy te same produkty, ale w różnych formach, jednak różnorodność jest szalenie istotna– powiedział Hugo. –Z początkiem eksperymentu zacząłem jeść coś, do czego tak naprawdę nie byłem przyzwyczajony.W rezultacie jego mikrobiom jelitowy również uległ zmianie na lepsze, co potwierdziły próbki kału analizowane przez firmę medyczną Atlas Biomed przed i po eksperymencie. Zmiany te potencjalnie poprawiły odporność Hugo na niektóre formy chorób przewlekłych, zmniejszając ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2.



Ross ma nadzieję, że ten eksperyment zachęci konsumentów mięsa do zmiany diety, ponieważ wiele roślinnych substytutów ma podobny smak i konsystencję.


Obaj bracia przyznali, że chcą jeść więcej wegańskich potraw i urozmaicić swoją codzienną dietę.


Doszli także do wniosku, że optymalną dietą będzie mieszanka żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. – Będziemy dodawać więcej wegańskich potraw do naszej diety, a jedząc mięso, będziemy spożywać go mniej i stawiać na to najlepszej jakości – podsumowują bracia Turner.