top of page

Mistrzowski jadłospis Davide Rebellin

Zaktualizowano: 24 mar 2020

Davide Rebellin – włoski kolarz w polskiej ekipie zawodowej CCC Sprandi Polkowice radzi jak się odżywiać, żeby utrzymywać formę na najwyższym poziomie.



Davide Rebellin to obecnie najstarszy kolarz w zawodowy peletonie. 44-latek mieszkający w Monaco od trzech sezonów reprezentuje polską ekipę CCC Sprandi Polkowice dla której wciąż wygrywa wyścigi i potrafi zawstydzić niejednego dużo młodszego kolarza. Dzięki swojej diecie i ciężkiej pracy Rebellin od lat znajduje się na światowym szczycie. Pierwszy znaczący sukces osiągną w 1989 roku, kiedy z kolegami z drużyny zdobył złoty medal mistrzostw świata juniorów w jeździe drużynowej na czas. Dwa lata później był drugi podczas mistrzostw świata w wyścigu ze startu wspólnego amatorów. To był jednak dopiero początek wielkiej, trwającej do dziś kariery. Na swoim koncie Davide zwyciężał w tak znaczących wyścigach jak Amstel Gold, Walońska Strzała, Liege-Bastogne-Liege, Tirreno-Adriatico. Wielokrotnie stawał na podium najważniejszych zawodów kolarskich świata, wygrał etap podczas Giro d’Italia, a w klasyfikacji generalnej zajął świetną 6. lokatę. Dwukrotnie startował na igrzyskach olimpijskich. W Barcelonie był 20., a w Pekinie 2., ale niestety po dyskwalifikacji odebrano Włochowi srebrny medal. Także dla CCC Sprandi Polkowice odniósł sporo zwycięstw. W zeszłym sezonie w sumie wygrywał trzy razy, ale nie wiadomo jakby się sezon potoczył gdyby nie pechowa kraksa w Turcji i zwichnięte ramię, które ja jakiś czas wykluczyło Włoch z treningu i rywalizacji. Jaki jest jego sposób na taką formę? – Poza treningami i ciężką pracą dla mnie bardzo ważne jest odżywianie i podchodzę do tej sprawy bardzo skrupulatnie – przyznaje Davide Rebellin. – Ze swojej diety wykluczyłem gluten, staram się też unikać produktów wysoko przetworzonych – przyznaje Włoch. – Nie piję mleka zwierzęcego. Zastąpiłem je ryżowym lub migdałowym. Kiedy jestem w domu nie jem ani mięsa, ani ryb. Wiem, że białko jest bardzo potrzebne dlatego to zwierzęce zastępuję białkiem roślinnym. Do przygotowania potraw często używam: grochu, ciecierzycy, ziaren prosa, grykę, nasiona dyni, słonecznika, orzechy włoskie, nerkowce, migdały. Bardzo lubię też wszelkie owoce i warzywa, więc jem ich naprawdę dużo. Stosuje także syrop z agawy – opowiada Davide Rebellin. Przyznaje także, że jego kibice często namawiają go do wydania książki z przepisami. – Zacząłem się nad tym poważnie zastanawiać, ale prawda jest taka, że powinna ją wydać moja żona, bo to ona ma wielką fantazję jeśli chodzi o przygotowanie potraw, nawet jeżeli są to batony energetyczne – przyznaje najstarszy kolarz zawodowego peletonu.


Mamy dla Was kilka przepisów Davide'a. Oczywiście potrawy są wegetariańskie i bezglutenowe. Zapraszamy także na naszą stronę www.lif-e.pl , gdzie inni kolarze dzielą się swoją wiedzą na temat odżywiania i treningów.


I. Ciasto CCC (Carrube, Cacao, Canelle, czyli chleb świętojański, kakao, cynamon)

100g mąki chleba świętojańskiego, 60g mąki gryczanej, 30g kaka w proszku, 50 g gorzkiej czekolady 85%, 1 łyżeczka cynamonu, 60g brązowego cukru, orzechy laskowe, 250 ml mleka (lub migdały), 80g orzechów laskowych, 2 łyżki oleju migdałowego (lub słonecznikowego), 2 jajka (lub dwa dojrzałe banany jeśli chcesz uniknąć jajka).

Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać, a następnie piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 min. Warto jednak kontrolować czy masa nie wydostanie się z formy. Ciasto idealnie nadaje się na posiłek przed treningiem lub wyścigiem. Jeśli będziesz miał problem z zakupieniem mączki chleba świętojańskiego możesz zamiennie zastosować mąkę kasztanową.


II. Naleśniki z mąki łubinowej

Idealne dla sportowców i wegetarian. Danie bogate w węglowodany i białko oraz kwasy omega 3 i 6, a jednocześnie bezglutenowe. Naleśniki przygotowuje się z mąki łubinowej, która ze względu na swoje właściwości wiążące może zastąpić też jajka. Do mąki dodajemy mleko, sezam, szczyptę cynamonu, kurkumy i czarnego pieprzu. Naleśniki podawać należy z figami, a do tego koktajl z mleka kokosowego zmiksowanego z jeżynami.


III. Zdrowe słodkości

50 g mąki ryżowej, 50 g mąki gryczanej (można też dodać mąkę Komosa, ryżową lub proso), 3 garści suszonych owoców do smaku, 2/3 dojrzałego banana, 1 łyżka miodu, 1 jajko, około 100 ml mleka roślinnego (migdałowe, kokosowe lub ryżowe), opcjonalnie: 1 łyżka oliwy z oliwek, cynamon i nasiona chia (lub inne nasiona). Wlać mieszaninę do formy i piec przez około 20 min w 180 stopniach. Następnie 2 dni przechowywać w lodówce. Niezależnie od proporcji składników trzeba uważać, żeby masa nie była ani zbyt rzadka, ani zbyt gęsta.


IV. Kurkuma dobra na wszystko

Znacie kurkumę? To przyprawa, którą według własnego uznania dodawać można właściwie to każdego dania. Tak robi Davide Rebellin, bo kurkuma ma różnorodne działanie. Bardzo dobrze sprawdza się w przypadku zaburzeń układu pokarmowego, stanów zapalnych, pasożytów jelitowych, a także w leczeniu ran (działanie przeciwbakteryjne). Do tego wszystkiego pobudza układ odpornościowy. Dobrze jest zmieszać ją z czarnym pieprzem wtedy pozytywne działanie zostanie spotęgowane. Przykładową potrawą z wykorzystaniem kurkumy i czarnego pieprzu może być ryż z groszkiem i wspomnianymi przyprawami a także z oliwą z oliwek i płatkami migdałów.


V. Batoniki energetyczne

Prosty sposób na przygotowanie zdrowych, smacznych i bezglutenowych batonów energetycznych. Około 150 g płatków kukurydzianych, 100 g mąki gryczanej, 2 jabłka, 4 łyżki miodu, 3 łyżki oleju roślinnego, rodzynki, cynamon, 1 szczypta kurkumy, 4 jajka, 100 ml mleka migdałowego, wszystkie składni należy ze sobą zmieszać, a następnie smażyć na patelni jak omlet. Szybkie do zrobienia, pyszne do jedzenia

VI. Energetyczna ciastka z kokosem

Należy zmieszać: 150g brązowego ryżu (lub prosa), 5 łyżek miodu, 5 łyżek płatków kokosowy i 2 jaja. Dobrze wymieszaj, a następnie uformuj masę w kulki i umieścić w piekarniku. Piecz, aż się zarumienią.

bottom of page