Owoce i warzywa najpopularniejszym źródłem witamin!

Według badań Kantar jedzenie warzyw i owoców jest dla Polaków najpopularniejszym sposobem zapewnienia odpowiedniego poziomu witamin w organizmie. Tak deklaruje aż 71% konsumentów. Ponad połowa z nas aby zapewnić sobie witaminy polega jedynie na warzywach i owocach (51%). Suplementy diety są źródłem witamin dla 19% badanych, natomiast 15% wybiera produkty wzbogacone witaminami, np. wzbogacone soki czy płatki śniadaniowe. Nawet ci, którzy deklarują, że jedzą warzywa i owoce, żeby zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin, jedzą ich za mało. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy.



Zdecydowana większość Polaków (81%) robi coś, żeby zapewnić właściwy poziom witamin w swoim organizmie. Dla 19% Polaków, poziom witamin w organizmie nie jest ważny. - mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar

71% Polaków spożywa owoce i warzywa, aby dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnych witamin. Naturalne produkty wzbogacone witaminami np. soki, płatki śniadaniowe (15%) spożywa mniej Polaków niż suplementy diety. Zażywanie witamin w postaci suplementów diety deklaruje nieco mniej niż co piąty badany (19%).

  • Tylko co dziesiąty (10%) badany wybiera jedynie suplementy lub produkty wzbogacone witaminami by zadbać o odpowiedni poziom witamin w organizmie.

  • Dla co piątego (20%) respondenta takie produkty są jedynie uzupełnieniem diety zawierającej warzywa i owoce.

  • Dbałość o dostarczanie organizmowi witamin rośnie też wraz z poziomem wykształcenia oraz zamożnością.

  • O to by zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin w organizmie kobiety dbają częściej niż mężczyźni (86% wobec 76%).

Paradoksalnie z jakością diety nieznacznie lepiej radzą sobie osoby zażywające suplementy, czy spożywające produkty wzbogacone witaminami. Okazuje się, że są one stosowane chętniej przez tych badanych, którzy ogólnie starają się odżywiać zdrowiej.

Co ciekawe osoby, które deklarują, że dla zapewnienia sobie odpowiedniego poziomu witamin w organizmie jedzą warzywa i owoce wcale nie jedzą ich w zalecanej ilości. Tylko w przypadku 9% z nich jest to co najmniej połowa każdego posiłku.

Korzystajmy z bogactwa polskich owoców i warzyw. Ostatni miesiąc lata to dobry czas na poprawę nawyków żywieniowych i budowanie odporności.



Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw 
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja III. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i pod znakiem Polska smakuje.