Tarcza antywirusowa! | lista zakupów

Naukowcy alarmują, że przyjmujemy za dużo suplementów i leków. A i tak chorujemy. Zamiast tego zwróćmy uwagę na to, czy w naszej diecie znajdują się odpowiednie składniki. Serwujemy garść patentów, przydatnych informacji, a do tego gotowa lista zakupów.



Godzina słońca

Wystarczy na tyle wystawić pieczarki na słońce, aby zwiększyć w nich zawartość witaminy D. Po co nam ona? Bo to prawdziwy eliksir życia – podnosi odporność, chroni przed rakiem, wzmacnia serce. 80% Polaków ma niedobór witaminy D.


Owoce w ciemnych kolorach

Im intensywniejsza barwa owocu, tym lepiej dla zdrowia. Taki kolor oznacza, że owoc zawiera więcej antyoksydantów, które zabezpieczają go przed słońcem. A nas zabezpieczą przed atakiem bakterii oraz nowotworami. 


Dobre bakterie

Jedz produkty zawierające bakterie kwasu mlekowego, czyli jogurty, kefiry, zsiadłe mleko, kiszoną kapustę i ogórki. To po to, aby wzmocnić florę bakteryjną w jelicie grubym, która odpowiada za szybką reakcję na procesy zapalne. 


8 różyczek brokuła

Tyle powinieneś zjadać tygodniowo, aby zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę antyoksydantów, dzięki którym Twój system odpornościowy będzie działał sprawnie.


300

Jak obliczyli naukowcy z University of Pennsylvania, tyle pozytywnych reakcji metabolicznych następuje w organizmie, gdy codziennie zjadasz dwie łyżki stołowe bogatych w cynk pestek dyni. 

Idź na ryby

Bo kwasy omega-3, zawarte w tłustych rybach morskich (łosoś, makrela, tuńczyk, dorsz), wspomagają i wzmacniają nasz system odpornościowy. A dodatkowo, są dowody, że wspaniale działają na mózg, poprawiając nasze zdolności poznawcze. 


63 – o tyle procent zmniejszysz szansę na przeziębienie, jeżeli będziesz jadł czosnek codziennie. Najlepiej działa zmiażdżony – w takiej postaci uwalnia więcej bakteriobójczej allicyny. I oczywiście pamiętaj, że podczas kolacji z kobietą obowiązuje zasada – albo oboje jecie czosnek, albo nikt. 


Twoja lista zakupów:


Nabiał: 

  • Jogurt naturalny

Mięso i ryby: 

  • Filet z łososia

Owoce i warzywa:

  • Czerwona papryka – 1 szt.

  • Brokuł – 1 szt.

  • Grzyby (0,3 kg)

  • Ogórek – 1 szt.

  • Mieszanka sałat

  • Pomidory (0,5 kg)

  • Czerwona cebula – 1 szt.

  • Szczypior (pęczek)

  • Czosnek 1

  • Cytryny (0,3 kg)

  • Pietruszka

Zbożowe:

  • Chleb pełnoziarnisty

Do szafki kuchennej: 

  • Pestki dyni

  • Puszka białej fasoli

  • Ocet balsamiczny

  • Oliwa z oliwek

  • Musztarda Dijon

Przyprawy:

  • Czarny pieprz

  • Mielony kumin  


Renata M. Roman