Naukowcy alarmują, że przyjmujemy za dużo suplementów i leków. A i tak chorujemy. Zamiast tego zwróćmy uwagę na to, czy w naszej diecie znajdują się odpowiednie składniki. Serwujemy garść patentów, przydatnych informacji, a do tego gotowa lista zakupów.

Godzina słońca
Wystarczy na tyle wystawić pieczarki na słońce, aby zwiększyć w nich zawartość witaminy D. Po co nam ona? Bo to prawdziwy eliksir życia – podnosi odporność, chroni przed rakiem, wzmacnia serce. 80% Polaków ma niedobór witaminy D.
Owoce w ciemnych kolorach
Im intensywniejsza barwa owocu, tym lepiej dla zdrowia. Taki kolor oznacza, że owoc zawiera więcej antyoksydantów, które zabezpieczają go przed słońcem. A nas zabezpieczą przed atakiem bakterii oraz nowotworami.
Dobre bakterie
Jedz produkty zawierające bakterie kwasu mlekowego, czyli jogurty, kefiry, zsiadłe mleko, kiszoną kapustę i ogórki. To po to, aby wzmocnić florę bakteryjną w jelicie grubym, która odpowiada za szybką reakcję na procesy zapalne.
8 różyczek brokuła
Tyle powinieneś zjadać tygodniowo, aby zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę antyoksydantów, dzięki którym Twój system odpornościowy będzie działał sprawnie.
300
Jak obliczyli naukowcy z University of Pennsylvania, tyle pozytywnych reakcji metabolicznych następuje w organizmie, gdy codziennie zjadasz dwie łyżki stołowe bogatych w cynk pestek dyni.
Idź na ryby
Bo kwasy omega-3, zawarte w tłustych rybach morskich (łosoś, makrela, tuńczyk, dorsz), wspomagają i wzmacniają nasz system odpornościowy. A dodatkowo, są dowody, że wspaniale działają na mózg, poprawiając nasze zdolności poznawcze.
63 – o tyle procent zmniejszysz szansę na przeziębienie, jeżeli będziesz jadł czosnek codziennie. Najlepiej działa zmiażdżony – w takiej postaci uwalnia więcej bakteriobójczej allicyny. I oczywiście pamiętaj, że podczas kolacji z kobietą obowiązuje zasada – albo oboje jecie czosnek, albo nikt.
Twoja lista zakupów:
Nabiał:
Jogurt naturalny
Mięso i ryby:
Filet z łososia
Owoce i warzywa:
Czerwona papryka – 1 szt.
Brokuł – 1 szt.
Grzyby (0,3 kg)
Ogórek – 1 szt.
Mieszanka sałat
Pomidory (0,5 kg)
Czerwona cebula – 1 szt.
Szczypior (pęczek)
Czosnek 1
Cytryny (0,3 kg)
Pietruszka
Zbożowe:
Chleb pełnoziarnisty
Do szafki kuchennej:
Pestki dyni
Puszka białej fasoli
Ocet balsamiczny
Oliwa z oliwek
Musztarda Dijon
Przyprawy:
Czarny pieprz
Mielony kumin
Renata M. Roman