Wielka popularność, jaką cieszy się ostatnio gotowanie i sztuka kulinarna, ma swoje przełożenie także w zupełnie innej z pozoru branży, jaką jest turystyka. Zachęceni przez rózne programy telewizyjne ludzie coraz chętniej decydują się na podróże w poszukiwaniu nowych smaków.
Te kulinarne podróże mają dwojakie oblicze. Niektóre osoby chcą odkrywać nowe połączenia smakowe, coś nowego i obcego. Interesuje ich turystyka w kierunkach egzotycznych, gdzie używa się całkowicie odmiennych składników niż w kuchni polskiej. Popularne wycieczki dla takich poszukiwaczy przygód mogą odbywać się na przykład do krajów azjatyckich, do Tajlandii czy Japonii. Dla nich najważniejszy jest element zaskoczenia na podniebieniu i nie boją się próbować nowości.
Ale turystyka gastronomiczna ma też drugą twarz. Są smakosze, którzy poszukują zapomnianych smaków kuchni polskiej i tradycyjnych receptur z najlepszych składników. Takim osobom nie przeszkadzają podróże na drugi koniec Polski tylko po to, aby skosztować jakieś wyjątkowe danie przygotowywane wyłącznie w danym regionie.
Nieciekawy jest ten artykuł. Nie polecam
Comments are closed.